Laboratoriumonderzoek in de industriŽle lijmtechniek

Op 17 januari 2014 is het nieuwe laboratorium van Lijmacademie in Gilze Rijen officieel geopend. Wethouders Erik de Ridder (Tilburg) en Rolf Dols (Gilze Rijen) bedienden samen een trekbank waarop een lijmverbinding werd getest.
De luide "ping" die bij het kapotspringen van de verbinding was te horen, was het startpunt voor het nieuwe opleidings- en onderzoekscentrum in de industriŽle lijmtechniek. 
 
Het lijmlaboratorium beschikt over de meest gangbare testapparaten voor destructief onderzoek (20 kN trekbanken, met extensiometer en temperatuur- kamer van -40 ļC tot +180 ļC, geautomatiseerde Dolly-testapparatuur) en computergestuurde verouderingsapparatuur (Klimaatwisselkast van -40 ļC tot +180 ļC met relatieve vochtigheid 5%-98%, Zoutnevelkist, Xenon-UV-sproei verouderingskast).  
 
 
 
 
 
 
Daarnaast zijn er verschillende oppervlaktebehandelingsfacilitieten beschikbaar, waaronder AD-Plasma, Vlampyrolyse, Korund-stralen, Ultrasoon reinigen en natuurlijk kwaliteitscontrole apparatuur zoals computergestuurde druppeltester, laagdiktemeter en stereomicroscoop met camera.
 
Ook beschikt het lab over allerlei hulpmiddelen om reproduceerbare lijmverbindingen te maken, zoals PTFE en Aluminium lijmmallen, uithardingsovens, electrisch en pneumatisch werkende lijmpistolen. Zelfs hybride verbindingstechnieken op metalen plaatmateriaal zijn mogelijk met behulp van industriŽle self-piercing rivet apparatuur.